• expo combat @ cwrm
  • opening_3
  • expo_2
  • expo_3
  • expo
  • yesterdaytodaytomorrow

EXPO BOMMENVRIJ

In afwachting van de indrukwekkende land art installatie ComingWorldRememberMe in provinciaal domein de Palingbeek kan sinds januari 2016 in het atelier in Nieuwpoort al een simulatie van de land art installatie bezocht worden. In een van de twee expo-ruimtes van het atelier in Bommenvrij kunnen bezoekers al van bij de opening in oktober 2014 het werk Carried by Generations bekijken. Dit werk van Koen Vanmechelen verhuist in april 2018 naar Provinciaal domein Palingbeek waar het een onderdeel zal vormen van de uiteindelijke land art installatie ComingWorldRememberMe. Om de bezoekers alvast een eerste idee te geven van de grootsheid van deze installatie, werd de ruimte rond Carried by Generations gevuld met bijna 10.000 gebakken beeldjes. De uiteindelijke installatie wordt dus ongeveer 60 keer groter. De installatie is tijdens de openingsuren van het atelier te bezoeken voor al wie peter of meter wordt van ComingWorldRememberMe.

Op het scherm aan deze installatie kan de bezoeker ook een fotoreportage zien van de 'making of'. Deze presentatie is ook terug te vinden hier op de website onder het luik 'deelnemen' bij 'CWRM depot'.

Naast de expo-ruimte met een vooruitblik op de uiteindelijke land art installatie kunnen de bezoekers van het CWRM-atelier in Bommenvrij ook steeds een tentoonstelling in de bovenruimte bezoeken. In 2015 hadden we hier de expo Combat @ CWRM door Koen Vanmechelen te gast. In 2016 tonen we met twee fototentoonstellingen op een visueel sterke manier de link tussen het verleden en het heden. Zowel bij CWRM als bij beide tentoonstellingen staan het menselijke aspect van oorlog en meer specifiek de impact op zij die het meest kwetsbaar zijn, namelijk de kinderen, centraal.

Van 29 april 2016 tot 30 september 2016 werd de bovenste expo-ruimte van het CWRM-atelier ingenomen door de tentoonstelling 'HUMAN - United for a GoodPlanet'. Met deze foto-expo brachten we werk van de Franse fotograaf, journalist en ecoloog Yann Arthus-Bertrand gecombineerd met een selectie foto’s van de Belgische fotograaf Dieter Telemans.

Van 29 oktober 2017 tem 7 januari 2017 kunnen onze peters en meters de fototentoonstelling ‘Where the Children Sleep’ van Magnus Wennman bezoeken.

Banner_human_small

Where the Children Sleep – Magnus Wennman

De oorlog in Syrië duurt nu al bijna vijf jaar en meer dan twee miljoen kinderen zijn op de vlucht, binnen en buiten de grenzen van het land. Ze lieten hun vrienden, hun huizen en hun bedden achter. Enkele van deze kinderen boden aan om te tonen waar ze nu slapen, nu alles wat ooit was niet meer bestaat.

Magnus Wennman, winnaar van twee World Press Photo Awards en viervoudig winnaar van de Swedish Photographer of the Year Award, ontmoette deze kinderen in verschillende vluchtelingenkampen en op hun zwerftocht door Europa. Het verhaal over wanneer de nacht valt is een levend verhaal waarvan het einde voorlopig nog niet in zicht is.

De organisaties Fotografiska en Aftonbladet willen de aandacht vestigen op de kwetsbare situatie van deze kinderen die door oorlog hun thuis verloren. Samen steunen ze de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Met Fotografiska For Life wil Fotografiska een katalysator zijn voor positieve verandering in de maatschappij. De organisatie gebruikt fotografie als illustratiemiddel, om bewustzijn te verhogen en te inspireren tot actie. Op die manier hoopt Fotografiska een debat te creëren rond de onderwerpen die haar nauw aan het hart liggen en zo invloed te hebben op sociale kwesties.

In Bommenvrij wordt de expo ‘Where the Children Sleep’ voor het eerst getoond in België. Met onder andere de mensonterende toestanden in het vluchtelingenkamp in Calais komt deze dagelijkse realiteit wel héél dichtbij. De situatie is er meer dan schrijnend. Net als Fotografiska wil CWRM in de eerste plaats mensen met elkaar verbinden en laten reflecteren.

Uw bezoek aan deze tijdelijke tentoonstelling én het aangaan van een peter- of meterschap voor CWRM getuigt van uw daadwerkelijke betrokkenheid met kinderen die vandaag door oorlogsituaties hun jonge leven verliezen.